Neformálne vzdelávanie podporuje aktívnu jeseň života

16.09.2013 Liptovský Mikuláš

Seniori z liptovsko-mikulášskeho okresu sa môžu prihlásiť do vzdelávacích kurzov

13.09.2013 LIPTOVSKÝ MIKULÁŠ – Liptovský Mikuláš už čoskoro odštartuje projekt vzdelávania seniorov nad päťdesiat rokov. Viac ako sto obyvateľov s trvalým pobytom v okrese Liptovsky Mikuláš si účasťou na jednotlivých vzdelávacích aktivitách môže zvýšiť svoju počítačovú, finančnú, právnu i jazykovú gramotnosť.
„Projekt zohľadňuje potreby skupiny obyvateľov vo veku nad 50 rokov, aktivity neformálneho vzdelávania sú zamerané na zvýšenie miery ich zručností, podporu ich osobnostného rozvoja, zdravého životného štýlu, prispejú k zvýšeniu kvality ich života, ale aj ich konkurencieschopnosti s ohľadom na potreby súčasnej vedomostnej spoločnosti,“ približuje myšlienku projektu Anna Rašiová, prednostka Mestského úradu v Liptovskom Mikuláši. Na vzdelávacích kurzoch, voľno-časových aktivitách a prevádzke deviatich Klubov seniorov sa mesto pravidelne finančne podieľa. Teraz tieto možnosti rozšíri o ďalšie aktivity. „Na spoločnom stretnutí so zástupcami mestských klubov dôchodcov a občianskych združení si seniori sami navrhli jednotlivé aktivity, ktorých sa chcú zúčastniť,“ dodala A. Rašiová.
Prihlášky na jednotlivé kurzy môžu seniori nad päťdesiat rokov posielať do 4. októbra poštou na adresu mestského úradu, alebo elektronicky na adresu aktivnestarnutie@mikulas.sk, prípadne doniesť osobne priamo na mestský úrad. Od novembra sa seniori zúčastnia kurzov podľa vlastného výberu z ponúkaných ôsmich, pod vedením odborných lektorov a zvýšia si tak kvalitu svojho života. „Po ukončení projektu získajú účastníci kľúčové kompetencie v zdravom životnom štýle, v oblasti osobnostného rozvoja, v práci s počítačom na úrovni začiatočník a pokročilý, jazykové zručnosti v anglickom, nemeckom a ruskom jazyku, v pohybových a hudobných aktivitách, v spoznávaní regiónu a okolia, ale aj základy finančnej a právnej gramotnosti a lepšiu orientáciu vo verejnej správe,“ vymenovala jednotlivé kurzy Jana Kormaníková, projektová manažérka mesta. Prvé certifikáty o absolvovaní kurzu dostanú účastníci v máji budúceho roka. Tí, ktorí nastúpia do celoročných kurzov, ukončia vzdelávanie v októbri 2014.

Projekt celoživotného vzdelávania, ktorý podporí aktívne starnutie a dlhší pracovný život obyvateľov okresu Liptovského Mikuláša, je financovaný formou nenávratného finančného príspevku z Európskeho sociálneho fondu a štátneho rozpočtu vo výške viac ako 102-tisíc eur v rámci Operačného programu Vzdelávanie. Celkové náklady projektu predstavujú sumu takmer 108-tisíc eur a zahŕňajú najmä náklady na samotné školenia, prípravu vzdelávacích programov neformálneho vzdelávania, nákup výpočtovej techniky, školiace materiály, exkurzie pre účastníkov i nájom budov.
 
Mgr. Slávka Kellová
Útvar komunikácie a marketingu 
 

Vyberte región

mark